A LENZ DIGITAL

Mint említettem a Teperasztal rovatban, új asztalom irányítását már digitális üzemben, a LENZ rendszerrel építem ki. A legfontosabb hozzávalók a kövezkezők:

A rendszer agya és szive egyben megvásárolható SET 1 néven, mely az alábbi egységeket tartalmazza:

LV101 - booster, azaz erősítő, erről kapja a pálya a feszültséget és a kimenő adatforgalmat

LZ100 - a vezérlőközpont, ide fut be és innen megy ki minden adat

LI100F - interface, ez köti össze a számítógépet a rendszerrel

LH100 - kezelőpult, ez pedig az embert köti össze a rendszerrel...


Ugyanez hálról nézve. A betűjelölések segítségéval igen egyszerű a kábelek bekötés, jelentésük a következő:

U , V - külső tápfeszültség, 16V váltóáram (egy LV101-ra csak egy trafó köthető !!!)

J , K- sínpályára kimenő tápfeszültség (állandó) + egyirányú kimenő digitális adatforgalom

R , S - feedback, egyirányú bejövő digitális adatforgalom

P , Q - programozóvágány tápfeszültség

L , M , A , B - gyakorlatilag a XBUS parancsrendszer kimenő és bejövő ágai, ezeken keresztül adhatunk utasítást az LZ100-nak a PC-n keresztül az LI100F-en vagy az LH100-asokon (egy rendszerben több is lehet, a terepasztal több pontján elhelyezve, külön azonosítóval, vagy aljzatokat helyezhetünk el több ponton, melyekbe akár bekapcsolt állapotban is átdughatjuk a kézivezérlőt, anélkül, hogy hibát okoznánk vele)


A tökéletes működéhez szükségünk van még ezekre:

LS100 - interface, 4 db analóg váltó vagy kétállású jelző vezérlésére szolgál. Feedbackkel, azaz visszajelzővel rendelkezik, valamint az analóg eszközök működtetéséhez külső tápegységet lehet rákötni, így nem terheli a rendszert. Programozható (max.256 címre)


LB100 - foglaltságjelző, a pálya egymástól elszigetelt szakaszainak foglaltságát adja vissza az LR101-en keresztül az irányítóközpontnak. 1 db LR101-hez max.4 db (4*2= 8 szakasz) LB100 valamint 1 db LB050 köthető. Az LB050 rövidzárlat okozta valótlan foglaltságjelzés kivédésére szolgál.


Irányítás PC-vel

Napjainkban igen sok software közül választhatunk. Alapos mérlegelés után a német Freiwald softwareház Railroad & CO. TrainController nevű software-re mellett döntöttem. A program demo verziója ingynesen letölthető a cég web-sitejáról, ez 5 percig működik, majd regisztrálnunk kell magunkat (nem kis pénzért). A program igen sokoldalú, 130 oldalas leírása gazdagon illusztrálva, példákkal mutatja be a különböző üzemi helyzetek megvalósítását. Miután pályánk rajzát elkészítettük, egy kattintással tudunk váltót, jelző, szétkapcsolót, sőt vágányutat is kapcsolni, vonatokat vezérelni. Virtuális órájához igazítva menetrendet készíthetünk, a monitorunkon figyelemmel kisérhetjük a megfigyelt szerelvény mozgását.