Dekóderek

A vontatójárművekbe beépíthetó dekóderek dolgozzák fel a sínből kapott információt és hajtatják végra azokat. Ez a sebesség szabályozása és a különböző funkciók működtetése.

A mozdonyaimba két féle dekódert építek be. Az egyik a Roco Lokpilot 10745, a másik a német ESU cég által gyártott Loksound 2, melynek a központi része megegyezik a Roco Lokpilotjával, de ez egy a mozdonyba beépíthető hangszóró segítségével valós hangokat bocsát ki.


A LokSound dekóder mérete miatt nem mindegyik mozdonyba építhető be, ezekbe a gépekbe kerül a fenti dekóder, aminek a helyét gyárilag kiépítették, így az átállás pofonegyszerű:

A mozdonyházat eltávolítjuk. A nyákon lévő 8 pólusú vakdugót óvatosan kivesszük, ennek helyére kerük be a dekóder szintén 8 pólusú csatlakozója. Itt figyelni kell arra, hogy a * vagy + jellel jelölt 1.helyre kerüljön a csatlakozó narancssárra vezetéke.

Ezután e dekóder lapkáját becsúsztatjuk a neki fenntartott (igen szűkre hagyott) helyre...

...leszigeteljük a szabadon maradt lila kábelvéget (ezt a Roco rendszere nem használja), és már rakhatjuk is össze mozdonyunkat.


Tapasztalatom szerint az újabb gyártású mozdonyokba már hagytak helyet az előzőnél jóval helyigényesebb LokSound 2 dekódernek is. A régebbiekbe sajnos ez nem beépíthető

A beépítés hasonló a fent leírtakhoz, a LokSound 2 lapkája azonban másfélszerese a hagyományos dekódernek, valamint helyet kell találnunk a nem kis méretű hangszórónak, valamint a rezonanciát csökkentő műanyag 'vödör'-nek is.

A sikeresen beépített dekódert az ESU által kifejleszett LokProgrammerrel lehet feltölteni max. 132 Kbyte-nyi 8 bit-es mono .wav formátumú hanggal, valamint a dekóder 121 regiszterét saját kedvünk szerint megváltoztatni. Különböző mozdonyok hangjai egyben letölthetők, így mindenféle szerkesztgetés nélkül egyben fel lehet tölteni ezeket a dekóder memóriájába.