VIESSMANN fényjelzők bekötése a digitális rendszerbe

A modellpiacon kapható fényjelzők közül a Viessmann jelzőit találtam a legszebben kivitelezettnek. Mindezek mellett egy olyan technikát kínál a jelzői mellé a cég, mely más gyártók kínálatában nem található meg. Ennek a fénytechnikának a segítségével a jelzőállítás folyamata, a fények ki- és bekapcsolása ugyanúgy zajlik a terepasztalon, mint a valóságban. Természetesen, hagyományos relés-kapcsolós megoldással is megoldható a fényváltás, ez azonban csak elsőre tűnik az egyszerűbb megoldásnak. Egy kétállású fényjelzőhöz (tolatásjelző, térközjelző) még elég egy LS100-as dekóder egy kimenete, egy háromfényűhöz (bejárati jelző) már 2 relé és 2 LS100 kimenet, egy négyfényűhöz (kijárati jelző) pedig már 4 relét és 4 LS100 kimenetet emészt fel. Mindezek mellett a fényváltás a valósággal ellentétben, hirtelen történik, az egyik fény hirtelen elalszik majd ezután a másik hirtelen kigyullad. Mindez a valóságban úgy történik, hogy miközben pl. a zöld fény fokozatosan 'felizzik' a piros lassan elhalványodva elalszik. A VIESSMANN katalógusban ezt un.soft, magyarul puha átmenetnek nevezik. Bevallom, ez a technika annyira lenyűgözött, hogy közel két évig vártam ezen dekóder megjelenéséig és miután most már a helyükre kerültek, egy csöppet sem bánkódom miatta.

A jelzőállítást az 5210-es kapcsolódekóder végzi.

Egy dekóder két jelzőt tud kezelni az alábbi variációk szerint:

A jelzők vezetékeit a dekóder alsó részébe kell csatlakoztatni. Ajánlom mindenkinek, hogy a dekóderhez adott műanyag tüske dugókat laza mozdulattal helyezze a kuka aljába, mert ezeket használva teljesen instabil kapcsolat jön létre a jelző és a dekóder között, rosszabb esetben zárlatot vagy leégést is okozhatnak. Érdemes erre a célra csavaros banándugókat beszerezni, ilyeneket pl.a Viessmann vagy a BRAWA is gyárt. A jelzők áramellátását a +,- csatlakozópontokon keresztül külső tápról lehet biztosítani teljesen függetlenül a digitális rendszertől.
A különböző jelzésképek kapcsolását a felső csatlakozósor valamelyikébe beérkező POZITíV impulzus hatására végzi a dekóder. A pozitív impulzust azért emeltem ki, mert ebben az esetben kiütközik a gyártó cégek (Viessmann - LENZ) egymás termékeivel szemben kialakított érthetetlen összeférhetetlensége. Magyarra lefordítva a LENZ LS100/110 kapcsolómodulja, valamint más DCC szabvány szerint működő kapcsolódekóderek is egytől-egyik negatív impulzust adnak ki. Ebből adódóan, ha ezekhez csatlakoztatjuk az 5210-es modult, nem történik semmi.
Az egyetlen megoldás, mi más is lehetne..., a szintén Viessmann által gyártott 5212-es kapcsolódekóder. Gyakorlatilag ez is egy 4 kimenettel rendelkező dekóder, működése, bekötése azonos a LENZ LS100-zal, azt az egyet leszámítva, hogy nincs benne visszajelzés (feedback).

A dekóder programozását ugyanúgy négyes csoportokban tudjuk megoldani, mint a LENZ esetében. Parancsot a J,K csatlakozókon keresztül kap, tápot viszont ehhez is külső tápegységről tudunk adni. A dekóder gyakorlatilag csak egy impulzust, ezen belül egy jelzéskép parancsot ad az 5210-es modul felé.

Az alábbi két filmen megtekinthetők az ezzel a módszerrel bekötött jelzők működés közben.

Térközjelző, 1,36 Mbyte, .m1v formátum

Kijárati jelző, 1,9 Mbyte, .m1v formátum