A Krois Modell által gyártott
ledes belső személykocsi világítás

A 2003-as bécsi Modellbau vásáron bukkantam rá egy osztrák cégre, akik 2 és 4 tengelyes személykocsikba kínálnak ledes belső világítást. Eddig a Roco 40320-as készletét építettem bele a kocsikba, ez az univerzális világítás azonban nem nyerte el a tetszésem. Beépítése körülményes, időigényes, a csatlakozók és az izzók túl bumfordiak, az izzók fénye a digitális rendszeren alkalmazott fix 14-16 volton túlságosan erős. Mindezek mellet menet közben a világítás folyamatosan villódzik.


A fenti hibákat teljesen kiküszöböli a bécsi cég terméke. A sárga vagy fehér fényű ledeket tartalmazó nyomtatott áramkör egy mozdulattal behelyezhető a személykocsik felső részébe. A nyákra forrasztott 2 fekete és 1 barna vezeték közül a 2 fekete vezetéket kell a kerékről jövő 1-1 pólusra csatlakoztatni. Azokhoz a személykocsikhoz, amikbe az áramszedő érintkezők gyárilag nincsenek beépítve, szükség van a 40320-as szett réz lapkáira, mert érintkezőket sajnos nem kapunk a világítás mellé. Ezeket az alábbi kép szerint kell a forgóvázra rögzíteni:

A vezetéket az alvázon található lyukon keresztül kell a tetőig felvezetni és összeforrasztani a nyákról kijövő fekete vezetékekkel.

A tökéletes fényhatás okozta örömöt még tetőzhetjük 1-2 Preisser figurával

A Krois Modell által gyártott termékekről bővebb információt a www.krois-modell.at címen lehet találni.