Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 

 
 
Vasúttörténeti modellkiállítás Keszthely
Helikon Kastélymúzeum

Mivel egyre több levél érkezik a postaládámba, melyek túlnyomó része a honlap és az asztalépítés hanyagolásával kapcsolatos kérdésekkel van tele, úgy döntöttem, pár sorban összefoglalom az elmúlt egy évet, na persze a teljesség igénye nélkül, tömören:
A történet 2004-ben kezdődött, amikor Egly Tibor, mint a Vasút és Modell folyóirat főszerkesztője e-mailben először megkeresett. Összeismerkedtünk, összebarátkoztunk és elkezdtünk együtt dolgozni több témában. Ennek az együttműködésnek az eredményeként több cikk is megjelent az elmúlt évek folyamán az általa szerkesztett újságban.
Mindezek mellett felvázolt egy akkor még csak álomként dédelgetett "project"-et, amely egy állandó magyarországi vasúttörténeti kiállításról szólt, többszáz négyzetméteren, akkor még számomra hihetetlen számokkal, mennyiségekkel számolva. 2007.júniusáig zajlottak az előkészítő munkák. Hosszas tervezgetések, finomítások, kutatások mellett az összes számításba vehető európai gyártócéggel fel kellett venni a kapcsolatot.
Aztán elérkezett a nagy nap, amikor először beléptünk Keszthelyen az elkészült csarnokba, innentől kezdve már kettőnk nyakában volt felelősség, munka indul, most mutasd meg mit tudsz.
Bevallom, óriási fába vágtuk a fejszénket, ekkora építkezést eddig európai szinten is csak kevesen tudnak felmutatni, úgyhogy a legtöbb ösvényt magunknak kellett kitaposnunk. Az elmúlt 10 hónapban ember feletti tempóban, már-már egészségre káros mértékben kellett prezentálnunk. Azóta megszűntek a hétvégék és hétköznapok, az éjszakák és nappalok, rutinművelet lett levezetni félkómában a Budapest-Keszthely távot hetente akár 2-3 alkalommal is.
Mert a polgári "munkakörünk" ugye megmaradt, itt a család, az aktív sportról részben le kellett mondani, emellett sikerült a legszerencsétlenebb időpontban egy közgazdasági főiskolára beiratkoznom, ahol jelenleg a második évemet töltöm, azaz kellene töltenem tanulással. Mindezek mellett hetente 2-3-4 nap pedig Keszthelyen, reggel 8-tól éjfélig "ütjük a vasat". A legnagyobb vesztes az itthoni hobbi vasútmodellezés lett, ez már nem fér bele még egy jó ideig a programba. Elnézést kérek mindenkitől, aki türelmesen várja, hogy válaszoljak az e-mailjére, kérdéseire, új képeket, leírásokat vár, remélem, hogy örömét leli majd mindenki abban, amit a keszthelyi Vasúttörténeti Kiállításon látni fog és a méreteket látva megérti, hogy hová tűnt marTRAIN... :-))

Nos, most hirtelen ennyi jutott eszembe, reményeim szerint hamarosan újra működni fog Vika barátom által gondozott www.vasutmodellmuzeum.hu link is, mely a jövőben, mint "nem hivatalos" honlapként fog üzemelni, viszont már legalább 1,5 gigabájtnyi anyag vár a gépemen, hogy végre össze tudjuk rendszerezni és bemutatni, csak az időhiány és a politika közbeszólt, mert bizony itt már az utóbbi is keményen képviselve van, "odafentről" és "odakintről" sok mindent megcsóváltak már idelent, de ez már egy másik történet.

Jelenlegi állás szerint: nyitás - 2008.március 21.péntek

Sok mindennel kész vagyunk, sok mindennel még nem, de folyamatosan építjük tovább a hiányzó részeket, úgyhogy érdemes lesz többször visszatérni majd.

Addig is pár ízelítő kép, kedvcsinálónak.

Legmélyebb tisztelettel:
marTRAIN

2008.03.13.