Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 

 
 

Vasúttörténeti modellkiállítás Keszthely
Helikon Kastélymúzeum
2010.november


Az elmúlt hónap elég kapkodósra sikerült más, magánjellegű elfoglaltságok miatt. Annyira, hogy Keszthelyen közben két új dolgot is sikerült megépítenem, azonban fotózni és a weblapra feltenni már nem volt időm.
Tovább fejlődött a zalai rész, az asztal egy igen csúf pontja újult meg, nevezetesen a Festetics Kastély és a hozzá tartozó park. Eddig egy elszíneződött pozdorjalapra beszórt "tömbmodell" porosodott itt, a látogatók csodálkozva forgatták a fejüket, hogy ez mi a csuda lehet, a nagyobb képzelőerővel bírók aztán konstatálták, hogy valószínűleg a szomszédos, lényegében a kiállításnak otthont adó kastély váza lehet, úgy fehéren, ablakok, ajtók, park nélkül. Mivel a "megújulási program" amúgy is erre folytatódott volna, muszáj volt valamit kezdeni ezzel a hogy is mondjam, igen szégyenteljes területtel. Volt a kastélynak egy sok évvel ezelőtt készült papírmodellje az épületről, anno egy üvegvitrinben volt az Igazgató úr irodája elé kiállítva, s mivel a többi magyar épületet készítő kolléga nem vállalta az ekzakt 1:87 makett elkészítését, így kénytelen voltam erre a meglévő makettre alapozni. Méretarányban jóval kisebb, mint az asztal többi építőeleme, azonban olyan jól elszigetelten fekszik egy dombtetőn a kesztelyi állomás mögött, hogy úgy gondoltam, összképileg belesimul a környzetébe. Csak a park fáit és a kandellábereket kellett kb1:160-as méretre kicsinyíteni. Pár helyszíni fotó alapján, persze kompromisszumokkal, de elkészült a park az épület köré, még a szökőkút és pár kandelláber hiányzik a parkból, ezt legközelebb pótolom.

marTRAIN

Közben tettem egy kis kiruccanást a német pályára, a terem másik végében fekvő német potpurri város szürkeségét törtem meg egy régóta dédelgetett álmommal. Anno 2005 környékén a Faller megjelent a piacon egy DVD lejátszós LCD kijelzővel felszerelt autósmozival, ami akkor annyira megtetszett, hogy végigloholtam érte fél Európát. Végül sehol nem lehetett már kapni, később megtudtam Falleréktől, hogy visszahívták az összeset, mert az LCD kijelzők 1-2 hónap után beadták az unalmast, aztán más beszállítót nem találtak rá, így kivették a szortimentből. Nemrég belebotlottam egy egész baráti áron kapható digitális képkeretbe, mely filmek lejátszására is alkalmas memóriakártyáról. Evergreen lapokból építettem köré dobozt, majd a raktárban talált maradék elemekből építettem belőle autósmozit. Jelenleg Tom és Jerry szórakoztatja az arra járókat, de rendszeresen frissítjük majd a kínálatot, a 2 gigás kártyára még jópár film ráfér...

marTRAIN

 
 

 

 

2015.októberében kaptam egy e-mailt, amit itt változatlan formában, az író engedélyével bemásolok:

Kedves Martisz Gábor Úr!

Nagyon meghatódva nézegettem meg az imént honlapjának fotóit a keszthelyi pazar terepasztalról, illetve az abban elhelyezett kastélymakettről. Azt tudtam, hogy néhány éve ott van, de azt, hogy ilyen remekbe szabott környezetet, díszkivilágítást és pici látogatókat kapott, azt csak az imént láttam meg. Igazán gratulálok a munkájához és köszönöm, hogy azt a réges-régi (még a múlt évezredből való :) makettet ilyen szépen újrahasznosította! :) Azért esik nagyon jól ez nekem, mert - ha jól emlékszem - 1989-ben (akkor 12 évesen) én csináltam Czoma László igazgató úrnak és a kastélynak... Gyönyörű napokat töltöttem gyerekkoromban Keszthelyen a kastélyban! Igazán jól esett ezt most felidézni a szép képek láttán!

Nem látom akadályát, hogy feltüntesse a nevemet (akkor még "Fekete Csaba") és a makett elkészítésének körülményeit (12 éves koromban, gyerekként, kartonpapírra önállóan végigrajzolva, színezve, kivágva és ragasztva készítettem 1,5-2 hónapig, tehát nem gyári/bolti gyártmány, hanem teljesen egyedi). Abban az időben kezdtem magyar kastélyokról lelkesedésből és egyedül papírmaketteket készíteni, amelyet izgalmas családi kirándulás, helyszíni fotózás, könyvek és tervrajzok beszerzése előzött meg. 1995-ben abbahagytam, mert a gyermekkori hobbit felváltotta az építészmérnöki képzés kötelező és rengeteg feladata. Ezek a makettek ma szüleimnél megvannak vidéken, hirtelen nem is tudom mennyi és milyen sorrendben készült: Tura, Csalapuszta, Hőgyész, Lengyel, Nagytétény, Nádasdladány, Parádsasvár, Zsira, Gyömrő, Tuzsér, Dég, Tiszadob, Nagymágocs, Seregélyes, Hajós, Fertőd kastélyainak papírmakettjei, amelyek természetesen még az 1990-es évek körüli állapotot mutatják... A keszthelyi kastélyról csináltam később egy másik makettet is, amit szintén a kastélynak adtam, mert szebb, mívesebb lett a korábbinál. Nem tudom, megvan-e még, de két-három éve a hajdani ebédlőfolyosón láttam kiállítva egy üvegvitrinben a pompás nagyterem közelében.

Örülök érdeklődésének és válaszának! :)

Kívánok igazán további jó munkát, sok sikert!
Igazán köszönöm!

Üdvözlettel: Dr. Fekete J. Csaba