Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 

 
 
Ledes kocsivilágítás
2011-ben...


Próbáltam rájönni, hogy az előző digitális témában írt bejegyzés mikor kerülhetett fel a weboldalra, de biztosan nem sikerült megállapítanom. Emlékeim szerint valamikor 2004-2005. környékén írtam az akkor még nagyon újnak számító ledes világításokról. Most, hogy a gödöllői kiállításra egy kicsit glancba akartam szedni a gördülőállományt, elkezdtem keresgélni újfent valami látványos, de olcsó megoldás után. Az általam már ecsetelt Krois még mindíg piacon van, gyáriként még a Viessmann és a CT Elektronik paneljei vannak viszonylag könnyen elérhető közelségben, azonban egy kocsi bevilágítása közel 5000 Ft körüli összegbe kerül, melyben még az áramszedés nincs megoldva. Szóba kerültek még a csíkos-műhely által gyártott panelek, melyek lényegesen olcsóbbak a többinél, lehetőség van funkciódekóderrel is ellátni őket, ilyenkor egyenként, akár kocsin belül is kapcsolhatók a ledek. Én azonban nem akartam ennyire szőrszálat hasogatni, bőven megelégszem azzal, ha a kocsibelsők fixen világítanak.
Ehhez kínál olcsó és látványos megoldást az itt bemutatott ledcsíkok használata.
Történt ugyanis, hogy polgári munkám részeként egy bútorszerelvény üzletbe vitt a sors, ahol megakadt a szemem a konyhabútorok, üvegvitrinek dekorálásához használt ledszalagokon. Ezek 5 méteres tekercsben vannak kicsomagolva, de lehetőség van 10 cm-es egységenként méterre is vásárolni belőlük, színek tekintetében a hidegfehér, a melegfehér és a sárga az, amit véleményem szerint vasútmodellezésben is fel lehet használni. Mindezek mellett zöld, lila, piros színekben is láttam, mindenki ízlése és kedve szerint használhatja ezeket is. Alap esetben egy 12 voltos, egyenáramú trafót árulnak táplálás gyanánt a szalagok mellé, azonban nekem a sínekben cirkáló 17-18 voltos váltóáram adott erre a célra...
Hozzávalók: ledcsík, egyenirányító dióda, 2W-os, 470 ohm-os ellenállás, némi vezeték és egy kis kézügyesség:

Az 5 méteres tekercs ára 12000 Ft környékén van, ebből durván 20 db személykocsi világítására tellik. Beszerezhető a Tutti Möbel üzletében (Budapest, 1183, Gyömrői út 97.) http://www.tuttimobel.hu/

A ledcsík hátulja öntapadós.

A fólia flexibilis, 5 cm-ként vágható és forrasztási pontokkal rendelkezik.

A dióda és az ellenállás híradástechnikai boltokban beszerezhető, a kettő ára kb.50 Ft. Ha minden összeállt, jöhet a szétszerelés.

Az ellenállást a ledcsík negatív "-", a diódát a pozitív "+" pontjára kell forrasztani.

A beforasztás után a ledcsík a helyére rögzíthető.

Az összeszerelés előtt még az áramszedést kell megoldani. Ehhez a Bronzker Kft-nél (http://bronzker.hu/) 0,2 mm vastag bronzlemezt szereztem be, melyből kb.100 kocsi áramszedő lemeze kivágható. A képen látható lemez 1200 Ft-ba került. A lemez bármilyen papírvágó ollóval könnyedén vágható.

A vezetékek összeforrasztása, rögzítése után már csak össze kell szerelni a kocsit. Összességében maximum 1000 Ft-ból és fél órás munkával elkészíthető egy kocsi világítása.