Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 
 
 
L.S. Models SET 48112 + 48113
 

Eddig még nem készítettem a marTRAIN weboldalon járműbemutatót, most sem az a célom, hogy egy átfogó tesztet írjak, ezt a kiváltságot meghagyom a szaksajtónak és a nálam tapasztaltabb kollégáknak. A célom csupán annyi, hogy adjak egy kis ízelítőt arról, hol tart 2017-ben egy igazán minőségi vasútmodell személykocsi szett kidolgozottsági szintje. Sokan sokféle szemüvegen át tekintünk erre a hobbira, a napokban az egyik magyar fórumon heves, olykor már egymás sértegetésébe torkolló vita alakult ki a minőség/ár/érték arányok szubjektív értelmezésén. Ezeket a vitákat olvasva, szemlélve a magyar témájú termékeket gyártó cégek árképzését, minőségét, a másodlagos, "használt" piac árazási folyamatait úgy érzem, nem bánom azt a döntésem, hogy megváltam minden magyar vonatkozású modellemtől, és főleg a német, kismértékben osztrák, svájci témájú modellek felé orientálódtam. Persze könnyen teszem, hisz maga a magyar 1:1 méretarányú hazai vasút sem a szívem csücske, keresem, de csak néha találok szépséget a hazai infrastruktúrában és vonatokban. Ezzel nem minősíteni akarok semmit és senkit, maximálisan tiszteletben tartom mindenki ízlését, szenvedélyét. Visszakanyarodva a modellekhez, csupán bevillant egy gondolat, látva a magyar vonatkozású kínálatot és a hozzájuk tartozó árakat, valamint az interneten folyamatosan fellobbanó vitákat. Párhuzamot felesleges is vonni, tanulság nincs, pusztán tény, ami szerintem magáért beszél.

 

 

Miért pont ezt a modellt boncolgatom most?
Adott egy nem túl nagy modellgyártó vállalkozás, belga cég, ottani tervezés, kínai gyártás. Nem tudom, hogyan működik, mennyire tőkeigényes, milyen buktatókkal jár, de úgy gondolom, nem egyedi konstrukcióról van szó. Egy hozzáértő, magyar vállalkozás számára is megvalósítható (lehet). Az alábbi modellek nem tudom milyen példányszámban készültek, véleményem szerint nem több példányban, mint amit a hazai piac is fel tudna venni egy magyar témájú kocsiszettből. Két szettről lesz szó, 6 kocsi, összesen 400 euro körüli, tehát nagyjából 20000 Ft/db áron. Mit kapunk ezért?
Ezeket:

 

 

Az orosz vasút Európát átszelő hálókocsi garnitúrájának legújabb, Siemens gyártmányú példányai 1:87-es, H0-ás méretben. Nekem a külső dizájn is tetszetős, de nézzük, mi van a karosszéria alatt.

 

Elképesztő részletesség. Sok mindent ki tudnék emelni, az áttört lépcsőket, az alsó szerelvények részletességét, vagy a belső berendezést.

 

A hálókocsi-kalauz munkahelye. Karfás forgószék, íróasztal, szekrények, ablaktörő kalapács. És igen, az ott felül egy mikrohullámú sütő!

 

A hálófülkék. Ágyak, asztal, feliratok.

 

A folyosó vége. Két WC, a belső, kívülről sehol nem látszó mellékhelységben is kidolgozott mosdókagyló és csésze van.

 

Itt a folyosó kevésbé látványos, de alul a klíma és egyéb szerelvények példaértékűek.

 

Poroltó, szemetes, forgóváz.

 

Itt is az alja a lényeg.

 

És itt is.

 

Végül a külső képek, szerelvénybe sorozva. Apró részletek sokasága. A kocsik nem csak a pályaszámokban különböznek. Minden kocsin más-más helyen és méretben vannak a sötétítő rolók lehúzva.