Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 
 
 

 
Az autósmozi

2012.01.02.
Hosszú évek után elérkezett végre az a pont, amikor ismét valami új került a terepasztalra, újabb látványosság készült el. Már a gödöllői kiállításra is szerettem volna ezzel előrukkolni, azonban alapanyag és legfőképp időhiány miatt csak most valósulhatott meg ez a régóta dédelgetett álmom:
egy autósmozi.
Az ötlet még 5-6 évvel ezelőtt született meg a fejemben, amikor a Faller előrukkolt egy beépített DVD lejátszóval működő autósmozival (130340), azonban amire megvettem volna akkor az építőkészletet, már ki is vonták a forgalomból, mivel rengeteg gond volt az LCD kijelzővel, valamint a DVD lejátszó megbízhatóságával. Később, a digitális fényképkeretek megjelenésével újra lehetőség nyílt arra, hogy emészthető áron, egy filmet is lejátszó digitális képkeret felhasználásával magam elkészítsem az autósmozit. Az első próbálkozás még tavaly megvalósult, amit az asztalom rendezetlensége miatt akkor levittem a keszthelyi terepasztalra. Úgy gondoltam, amíg nem lesz meg a helye, emelje ott a kiállítás színvonalát. Persze Tom és Jerry hatalmas siker azóta is, az akkori vezetésnek is rettentően tetszett az ötlet, így az 1.0-ás verzió maradt Keszthelyen. December elején egy bécsi villámlátogatás során az egyik műszaki boltban rábukkantam egy DIVx formátumot is lejátszó 8 colos képkeretre, mely ráadásul utolsó darabként, kissé karcosan, alig harmadáron hamar a táskámban landolt. A keret csúnya volt, műszakilag azonban tökéletesen működött. Mintha nekem hagyták volna ott...
A mozi helye régóta ki lett már jelölve a vidámparkot megkerülő mellékvonal jobb oldalán, a csupasz asztallap régóta várta sorsa jobbra fordulását.

Az alapot Heki (6601) aszfaltfestékkel festettem, majd Kibri (8603) elemekből elkészült a kerítés.

A kerítést ezüst színű festékkel átfestettem, majd festékfilccel felrajzoltam a vonalakat. Ezt követően az egész felületet erősen higított Revell 46-os sötétszürke színnel, szórópisztollyal lefújtam.

Egy régi Kibri építőkészletből maradt egy konténerbódém, melyből egy büfét készítettem a telep sarkába.

A kibelezett képkeretnek 5 mm-es farostlemezből ragasztottam össze keretet, melyre kinyomtatott graffitiket ragasztottam. Az egész felületet szürke színűre alapoztam, majd híg vörös, sárga és barna színekkel patináltam. Száradás után ezt is Revell 46-os színnel vékonyan átfújtam.

A képkeret különböző memóriakártyákról, valamint pendrive-ról is üzemel, én utóbbit választottam azzal a kiegészítéssel, hogy egy toldókábelt vezettem ki az asztal alján, így a pendrive bármikor, a mozi megbontása nélkül lecsatlakoztatható, és a rajta lévő tartalom egyszerűen és gyorsan változtatható. A végső simítások során kapott némi növényzetet a mozi környezete és előtere, padok, asztalok, figurák és persze autók kerültek elhelyezésre. A közvilágításról 4 db Viessmann lámpaoszlop gondoskodik.