Header image  
vasút és modellezés  
line decor
  
line decor
 

  Minden jog fenntartva -
Martisz Gábor
marTrain

   
   
 
 
 
marTRAIN terepasztal 18.

2022.02.15.
Sok helyen olvastam, hogy az elmúlt 2 évnyi pandémia felpörgette a vasútmodellezést a világban. A kereslet nőtt a modellek iránt, a kínálat a gyártási, ellátási problémák miatt viszont csökkent. Sokan - a kényszerből megnőtt - szabadidejükben a terepasztal építésben kerestek menedéket. Rajtam viszont alkotói válság lett úrrá, így az előzőleg megszokott tempóhoz képest alaposan belassultam. A Miniversum utolsó fél évének, majd bezárásának és felszámolásának vezetői teendői után közel egy évig a keszthelyi kiállítás teljes rekonstrukciója várt rám. Két évnyi határidők, szerződésben vállalt feladatok között eltöltött idő után alaposan kiégtem, ami régen kikapcsolódás volt, az kötelezettségé, teherré vált. Ezek után kellett egy kis szünet, hogy újra visszataláljak a pincébe és élvezettel tudjak újra magamnak alkotni.

A terepasztal legnagyobb üresen álló területét céloztam meg, elkezdtem leporolni a szekrényben álló vidámparki elemeket, melyeket a régi asztalról bontottam le. Sajnos a bontás és az azóta eltelt idő szemmel láthatóan megviselte a maketteket, így a teljes renoválás tűnt az egyetlen járható útnak. Ahhoz viszont, hogy elinduljon "Bettinaland" vidámpark újraépítése, még a mögötte lévő területet is végleges állapotába kellett hoznom. A terep vázának kialakítása és az alap homokréteg már korábban elkészült, következhetett a dekorálás.

6 mm-es HEKI statikus fűvel lealapoztam a leendő zöld felületet. A vízzel higított Ponal Standard ragasztót ecsettel vittem fel az alapra úgy, hogy nem kentem át az egész felületet, hanem csak foltokban itattam át a homokréteget. Száradás után leporszívóztam a területet, így azokon a részeken, ahol nem érte ragasztó az alapot, "kopár" foltok keletkeztek.

Az aljnövényzetet erre az alaprétegre ragasztottam fel. Kis foltokban, egymást felváltva variáltam a következő alapanyagokat:
Tesa ragasztóspray-vel ragasztottam az eredeti sűrűségéhez képest három-négyszeresére széthúzott Heki 1855 és 1856 fűlapokat, Heki 1676 lombanyagot, valamint a Silhouette 200-12 és 200-13 bokrokat. A magasabb, ágas bokrok elkészítéséhez FaBattka mester fáit használtam fel úgy, hogy a fák törzseiről tőből levágtam a főágakat és az alapba fúrt lukakba faragasztóval beragasztottam.


Beépítettem a bejárati jelzőket, visszaépítettem a felsővezeték-rendszert. Erre a pályaszakaszra is tettem Indusi egységeket, elosztódobozokat és kapcsolószekrényeket is. Ezzel teljesen kiépült a vidámpark mögötti terület.

Pár órányi tervezgetés és próbálgatás után kialakult a vidámparki elemek helye. A régi asztalhoz hasonlóan a terület itt is két asztalelemen terül el, itt azonban el akartam kerülni, hogy a vízicsúszda a két elem határára kerüljön. A régi asztalon a Wilde Mouse-t ki kellett kötögetni és kiemelni ahhoz, hogy az asztalelemeket szét lehessen választani. Most egy kicsit közel kellett tolni az óriáskereket a vízicsúszdához, de így tökéletesen befért ez a két elem a bal oldali asztalrészre, egy esetleges szállításkor nem fog problémát okozni a szétszedésük.


A járdák elkészítéséhez Faller 180537 és Auhagen 52227 lapokat használtam. A vízicsúszda és az óriáskerék köré 1,5 * 1,5 mm sztirolcsíkból keretet ragasztottam, hogy a körülöttük készülő homokozás, ragasztás során ne szennyeződjön az alaplemez. Később ezt a keretet világos barnára lefestettem.

Revell Plasto-val kihézagoltam az illesztéseket a járdalapok között, száradás után ezt csiszolópapírral lecsiszoltam, majd Revell 75 színnel lealapoztam. Később alaposan felhigított Revell 87 és matt fekete színnel még áthúztam.

A szabadon maradt - leendő zöldterületet - homokkal lealapoztam. Száradás után rövid méretű, Woodland FL634 sztatikus füvet ragasztottam le, majd száradás után csomókban a harsányabb színű, hosszúszárú Heki füveket.

A vidámpark 2006-os építése a régi terepasztalomon:
Bettinaland vol.1.

Közben nekifogtam a vízicsúszda felújításának. Eleinte csak a világítást terveztem rendbe tenni, de gyorsan rájöttem, hogy ennyivel nem fogom megúszni. 2005 környékén, amikor az előző Bettinaland épült a régi asztalon, az összes lámpácskába izzós világítást szereltem. Gyárilag erre nincs hely kialakítva, akkoriban is fúrtam, faragtam, vezetékeztem, hogy fényeket varázsoljak bele. Sajnos a kötéseken lévő szigetelést kikezdte az idő, valószínűleg be is ázhatott és zárlatos lett, mert több helyen elégtek a vezetékek, az izzók nagy része is elköltözött egy másik világra. Így nekiálltam bontani, festéket lekaparni, vezetékeket lefejteni. Szinte alapig bontottam az egészet, egyedül a csúszdarészt nem tudtam a masszív talpakról leszedni, így nem fértem hozzá a csúszdák aljához, hogy a világítások betáplálását el tudjam ott vezetni. A lámpafejekből kipucoltam a beleragasztott vagy beleégett izzókat, kifúrtam újra a belső részüket, és lakkozott vezetékekkel bekábelezve beragasztottam a LED-eket. Az oszlopokra felragasztottam az SMD ellenállásokat, összekábeleztem, így sikerült a dupla szárú oszlopokról is a 12V-os betápláláshoz egy vezetékpárral kiállni. A csúszdarész oldaláról leszedtem a gyári matricákat és két oldalas ragasztóval egy-egy vékony rézlemez csíkot ragasztottam fel. Ezekre forrasztottam a világítások +/- betáplálására szolgáló lakkozott vezetékeit. Ezután Revell 87 színnel lefestettem a csúszda oldalait. A makrozott, nagyított képeken tisztán látszik ennek a lenyomata, de szabad szemmel nézve véleményem szerint annyira nem zavaró ez az utólagos tuningolás. Összesen 62 db SMD LED világítja meg a területet, hajszál vastagságú, lakozott vezetékekkel behálózva. Átfestettem a kiszolgáló épületeket és az összes díszítő elemet is. Azokon a részeken, ahol nincs víz, szintén földes, füves talajt készítettem az eredeti plasztik-világoskék medencerészekbe.

Ugyanezt az óriáskerék esetében is megcsináltam, LED-ekre cseréltem a kabinok és a bejárat világításait, újrafestettem minden elemét. Az eredetileg ráragasztott, már felmálló matricákat is leszedtem, lepucoltam a műanyag részeket és lefestettem őket. Sajnos azokat a fotókat, melyek a vízicsúszda és az óriáskerék átépítéséről készültek, sikerült óvatlanul letörölnöm a fényképezőgépem memória kártyájáról, így már csak a végeredményt tudom bemutatni.

Elkészítettem a sétányok közvilágítását, a régi, sárga izzós Viessmann kandelláberekbe fehér LED-eket szereltem. A bódékba, pavilonokba is színes LED-ek kerültek és ezeket is újrafestettem. Felragasztottam a figurákat, kukákat, kiegészítőket. Az óriáskerék előtti placc közepére virágágyást készítettem Busch virágokból, a virágágyás keretét Evergreen profilokból alakítottam ki. A padok Preiser gyártmányok, az óriáskerék előtti piros színű Faller korlát mögötti zöld területre FaBattka bokrai kerültek. A vakuzó fotós figurák Noch, a kerítés Kibri, a figurák nagyrésze Preiser gyártmányok.

<<< 17.fejezet